top of page

Gen Z: De Digitale Generatie die Wereld Verandert

Foto van schrijver: Tom RuelleTom Ruelle

Bijgewerkt op: 6 mrt

Met de toenemende invloed en koopkracht van Generatie Z (geboren tussen 1997 en 2012), wordt het voor marketeers essentieel om hun strategieën te herzien om deze digitale generatie te bereiken.

De opkomst van Gen Z markeert een fundamentele verandering in het consumentengedrag. In tegenstelling tot eerdere generaties zijn zij volledig opgegroeid in een technologisch tijdperk, wat hun verwachtingen en koopgedrag op unieke wijze beïnvloedt.

Deze groep is meer dan alleen een consumentenmarkt; ze vormen de toekomstige drijvende kracht achter economische groei en culturele verschuivingen. Hieronder enkele kenmerken die ze typeren en waar je je marketing & communicatie zal op moeten aanpassen.



Gen-Z digital natives

Digitaal

Gen Z heeft nooit een wereld zonder internet gekend. Als eerste generatie die opgroeide met smartphones, sociale media en constante connectiviteit, zijn ze intrinsiek verbonden.

Digital natives zijn jongeren die van kinds af aan zijn opgegroeid met online technologie. Geboren in het digitale tijdperk van computers, videospelletjes en het internet, zijn zij de 'native speakers' van de digitale taal.


Mobiel

Gen Z is een smartphone generatie, waarbij het merendeel van hun online activiteiten plaatsvindt op mobiele apparaten. Deze verschuiving naar mobiel gebruik heeft ingrijpende gevolgen voor de manier waarop merken hun marketingstrategieën moeten benaderen.

Lees ons artikel waarom responsive design in webdesign zo belangrijk is tegenwoordig. Ervoor zorgen dat websites mobielvriendelijk zijn, is de eerste stap om de aandacht van Gen Z te trekken.

Voor Gen Z zijn smartphones en tablets niet alleen communicatiemiddelen, maar toegangspoorten tot hun sociale leven, onderwijs, entertainment en winkelen.


Korte Aandachtspanne

Gen Z heeft een gemiddelde aandachtspanne van ongeveer 8 seconden. Dat is minderlang dan een goudvis. Dit betekent dat content snel moet boeien om hun interesse vast te houden. Om aan te slaan bij Gen Z, moet inhoud boeiend, beknopt en visueel aantrekkelijk zijn.


Als voorbeeld wil ik Masters of Football opgooien. Met Masters of Madness lanceren ex-internationals Dries Mertens en Jan Vertonghen een gloednieuw voetbalproject. In deze voetbalcompetitie staan entertainment, visuele vernieuwingen en innovatieve spelregels centraal. Dat staat in contrast met de 'normale' voetbal competitie die aandacht verliest door lange en soms saaie wedstrijden van +-90minuten.


Visuele Communicatie

Beelden en video's zijn hun favoriete manieren van communiceren. Platforms zoals TikTok, Snapchat, YouTube en Instagram hebben meer aantrekkingskracht dan tekstgebaseerde media. Het is niet voor niets dat deze platform aan een opmars bezig zijn.

Titels zijn vaak het eerste wat Gen Z te zien krijgt, dus ze moeten overtuigend zijn. Andere zaken om hun aandacht vast te houden: korte video's, denk dan aan TikTok, Instagram Stories of Youtube Shorts. Interactieve elementen: polls, interactieve infographics. Gamification is het proces waarbij spelelementen en -mechanismen worden toegepast in niet-game omgevingen om de betrokkenheid en motivatie van mensen te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan het verdienen van punten, badges of het behalen van niveaus.


Authenticiteit

Gen Z waardeert authenticiteit boven gepolijste marketing. Ze hebben een scherp oog voor merkoprechtheid en zullen merken die niet geloofwaardig overkomen snel afwijzen. Gen Z is opgegroeid met een ongekende toegang tot informatie en is zeer bedreven in het uitfilteren van wat zij als onjuist of overdreven beschouwen. Ze geven de voorkeur aan merken die duidelijk zijn over wie ze zijn, waar ze voor staan en hoe ze werken.

bottom of page