Nederlands is de 56e meest gesproken moedertaal ter wereld. Het heeft 22 miljoen moedertaalsprekers, en ongeveer 28 miljoen sprekers als je de mensen die het als tweede taal spreken erbij optelt. Ondanks dat we drie officiële talen spreken in België, blijft de kans groot dat je op een website belandt waar je de taal niet van spreekt. Hoewel je normaal gesproken geen websites bezoekt die niet in je eigen taal zijn, is het een goed idee om te weten hoe je pagina's vertaalt, mocht dat nodig zijn. Hoe een website automatisch vertalen? Hieronder zijn 9 verschillende manieren.
De meest populaire webbrowser blijft nog steeds Google Chrome met een marktaandeel van 65%. Gevolgd door browser van Apple, genaamd Safari met een aandeel van 18,5%.
Op de derde en vier plaats vinden we Edge (Microsoft) en Mozilla Firefox met respectievelijk 5 en 2,7%.
Meertalige website? Als je een website hebt, kun je overwegen om deze meertalig te maken. Je kunt een groter publiek aantrekken als je site in verschillende talen beschikbaar is. Ook hier kunnen we mee helpen. Contacteer ons gerust.
1.Hoe een website vertalen in Google Chrome?
Aangezien 65% van de Belgen deze webbrowser gebruik, zal dit meteen ook de meest gebruikte manier zijn. We hebben geluk het is ook zeer makkelijk om dit te doen. Als je een anderstalige website gebruikt, krijg je een pop-up in je browser met de vraag om de pagina te vertalen. Krijg je geen pop-up? In de adresbalk van de browser zal een nieuw icoontje te voorschijn komen, zie gele pijl op de foto. Als je hierop klikt, krijg je dezelfde pop-up.
Bonus tip voor Google Chrome gebruikers. Wil je geen hele website automatisch vertalen maar enkel een stukje tekst? Selecteer de tekst die je wil vertalen, klik daarna op je rechtermuis knop, er verschijnt een menu en klik daarna op "Selectie vertalen naar het Nederlands". Zie screenschot. Google Chrome zal dan enkel de geselecteerde tekst omzetten naar je gewenste taal.
2.Hoe een website vertalen in Safari?
De vertaalfunctie van Safari is in bèta en er zijn niet zoveel talen beschikbaar als in andere browsers. Toch zou je veel van de webpagina's die je tegenkomt moeten kunnen vertalen.
Als Safari een webpagina voor je kan vertalen, verschijnt er een knop Vertalen in het slimme zoekveld. Aangezien deze functie nog in bèta is, kun je ditzelfde vertaalmenu gebruiken om problemen aan Apple te melden.
3.Hoe een website vertalen in Microsoft Edge?
Je kunt een pagina vertalen in Microsoft Edge met Translate for Microsoft Edge, dat in de browser is geïnstalleerd.
Het is duidelijk waar ze de mosterd hebben gehaald. Net als in Chrome, zou de browser je een pop-up moeten tonen wanneer je een pagina opent. Als de pop-up niet verschijnt, kun je ook op het Translate icoontje in de adresbalk klikken. Als je op dit pictogram klikt, krijg je bovendien de optie om pagina's in deze taal automatisch te vertalen. Je kunt hetzelfde proces herhalen wanneer je sites in andere talen tegenkomt.
4.Hoe een website vertalen in Firefox?
In tegenstelling tot Chrome en Edge heeft Firefox geen ingebouwde vertaalfunctie. Om websites te vertalen met Firefox, moet u beginnen met het toevoegen van een Firefox-extensie. We raden om de extensie Google vertalen te installeren.
Wat is een browser extensie: Een browser extensie is een klein softwareprogramma dat je aan je webbrowser kunt toevoegen om extra functies toe te voegen of de functionaliteit van de browser te verbeteren.
Hoe installeer je een browser extensie: In Firefox, zoek rechtbovenaan naar het icoontje dat lijkt op een puzzelstukje.
Klik hierop en ga dan naar het tabblad Extensies. In dit tabblad kan u alle extensies in uw beheren, zoek in de zoekbalk naar "Google Translate" en voeg deze add-on toe aan Firefox.
De volgende keer dat je een site in een vreemde taal bezoekt, zou je met de rechtermuisknop op de tekst moeten kunnen klikken en Deze pagina vertalen moeten kunnen kiezen. De tekst zou dan geopend moeten worden in Google Translate, klaar om gelezen te worden in de taal van je voorkeur.
5.Hoe een website vertalen op Android?
Hier wordt het dan weer een beetje ingewikkelder. De meeste mensen gebruiken de standaard ingestelde browser van hun smartphone toestel. Het hangt er dus een beetje af welke browser je gebruikt. Chrome: Als je ook op je Android toestel, Google Chrome gebruikt, werkt het automatisch en zal je onderaan een extra balk krijgen met de vraag of de pagina moet worden vertaald.
Als je een Samsung gsm hebt en de browser van Samsung gebruikt is mijn enige tip, gebruik Google Chrome.
6.Hoe een website vertalen op IOS van Apple?
Heb je een Iphone, dan kun je op de knop aA in de adresbalk klikken om een menu te openen. Daar zou je de optie Vertalen naar Nederlands moeten zien als dit beschikbaar is.
Als dit de eerste keer is dat je deze actie uitvoert, kun je een pop-up krijgen waarin je wordt gevraagd om de bèta in te schakelen. Houd er ook rekening mee dat het aantal talen waaruit Safari kan vertalen enigszins beperkt is in vergelijking met andere browsers.
Heb je vragen over het vertalen van een website? Laat het ons weten in de opmerkingen hieronder!
Comentarios