top of page
  • Foto van schrijverTom R.

Overzicht: Pantone kleuren van het Jaar

Bijgewerkt op: 4 jun.


2000: Cerulean Blue

Ceruleumblauw werd voor het eerst gesynthetiseerd in 1805 en werd voornamelijk gebruikt voor het schilderen van luchten vanwege de lichtblauwe kleur en uitstekende stabiliteit.


2001: Fuchsia Rose

De tijd dat deze kleur hip was is alweer meer dan 20 jaar geleden. Fuschia Rose zorgde voor de feelgood vibes van 2001 en werd gekozen vanwege de vrolijke en speelse uitstraling.


2002: True Red 'Echt' rood is een klassieke tint en wordt vaak geassocieerd met liefde, warmte, passie, kracht en andere intense emoties. De rijke tint trekt de aandacht en vraagt erom opgemerkt te worden, waardoor het een populaire keuze is om impact en opwinding te creëren.

2003: Aqua Sky

Er is gekozen voor een koel blauw in de hoop hoop hoop en sereniteit terug te brengen. Dit rustige blauw is rustgevender en koeler dan andere blauw-grijzen.


2004: Tigerlily Geïnspireerd door de echte tijgerleliebloem, die volgens sommigen staat voor rijkdom, vertrouwen en trots, was de Kleur van het Jaar 2004 bedoeld om passie en verjonging te inspireren.


2005: Blue Turquoise

Net als de oceaan is deze elektriserende tint even rustgevend als verleidelijk. Turkoois kan ook helpen om helder te denken en te ontspannen.


2006: Sand Dollar

Voor 2006 koos Pantone voor deze kalmerende neutrale kleur in een poging om "een groeiende bezorgdheid over de economie over te brengen", aldus Walker Edison. De kleur doet denken aan woestijn, zand en steen en straalt ook een soort vrede uit die afkomstig is uit de natuur.
2007: Chili Pepper

Pittig maar toch verfijnd, gedurfd maar ook ingetogen.2008: Blue Iris

Blue Iris is een combinatie van de stabiliteit en kalmerende aspecten van blauw en de raadselachtige elementen van paars.2009: Mimosa

Mimosa is een warme, goudgele kleur geïnspireerd op de populaire cocktail en de bloemen van de Mimosa-boom. Omdat het een stralende kleur is om zo hoop en optimisme te brengen in een tijd

van economische onzekerheid en politieke veranderingen.

2010: Turquoise

Deze opvallende tint doet denken aan je favoriete strandbestemming en combineert de serene kwaliteiten van blauw met de verkwikkende aspecten van groen.


2011: Honeysuckle

"Honeysuckle moedigt ons aan om alledaagse problemen met verve en kracht tegemoet te treden" schreef Pantone over hun Kleur van het Jaar 2011.
2012: Tangerine Tango

Tangerine Tango is een kleur die tot nu toe zeker de harten van velen heeft veroverd. Combineer de uitbarsting van energie die vaak wordt geassocieerd met de kleur oranje en de intrinsieke passie die voortkomt uit de klank van het woord "tango". Een knipoog naar de brutale, vrijgevochten en wilskrachtige mensen onder ons
2013: Emerald

Emerald straalt weelde en luxe uit en is de kleur van groei, vernieuwing en voorspoed.


2014: Radiant Orchid

Net als de bloem waaraan ze haar naam ontleent, doet Radiant Orchid denken aan natuur, elegantie, rust en vertrouwen.

2015: Marsala

Marsala is een rijke, robuuste kleur geïnspireerd op de Italiaanse versterkte wijn Marsala. Het is een volle blush kleur met roodbruine tinten, die tussen rood en violet in het kleurenwiel zit.


2016: Rose Quartz & Serenity

Voor het eerst in de geschiedenis van Pantone's Kleur van het Jaar koos het twee kleuren voor 2016. De combinatie van beide kalmerende tinten geeft een gevoel van welkom, zachtheid en evenwicht. Niet voor niets worden de kleuren geassocieerd met baby's.2017: Greenery

Deze geelgroene tint straalt frisheid, revitalisatie en nieuw leven uit en "doet denken aan de eerste dagen van de lente wanneer het groen van de natuur herleeft, herstelt en vernieuwt".

2018: Ultra Violet

Provocerend, intrigerend en raadselachtig zijn enkele woorden die je zou kunnen gebruiken om deze dieppaarse tint te beschrijven, die favoriet was bij artiesten als Prince, Jimi Hendrix en David Bowie. Ultraviolet suggereert de mysteries van de kosmos, de intrige van wat voor ons ligt en de ontdekkingen voorbij waar we nu zijn.
2019: Living Coral

Deze frisse en verkwikkende roze-oranje kleur, Living Coral, dankt zijn naam aan de zeebewoners die de zeebodem sieren. Hoewel het veel kenmerken van oranje heeft, is het minder intens, ongrijpbaar maar

betoverend en weerspiegelt het de levendigheid in ons ecosysteem.

2020: Classic Blue

Classic Blue is een evenwichtige en zelfverzekerde blauwe tint, elegant in zijn eenvoud. Deze fundamentele ankertint is geslachtsloos en seizoensloos en maakt kleurmixen over het hele spectrum mogelijk, maar maakt tegelijkertijd op zichzelf een sterk statement.

2021: Illuminating & Ultimate Gray

Voor de tweede keer in de geschiedenis koos Pantone twee kleuren voor hun jaarlijkse selectie: Illuminating en Ultimate Gray. Terwijl Illuminating een levendig en gedurfd geel is, is Ultimate Gray ingetogen en ingetogen, maar nog steeds complementair aan zijn levendigere helft - en laat zo zien hoe twee tegenpolen harmonieus kunnen samenwerken.
2022: Very Peri

Very Peri bevat de kwaliteiten van de blauwtinten, maar heeft tegelijkertijd een violetrode ondertoon. Levendige, vrolijke houding en dynamische aanwezigheid die moedige creativiteit en fantasierijke expressie aanmoedigt.

2023: Viva Magenta

Niets straalt meer energie, pit en kracht uit dan Viva Magenta, Pantone's kleur van het jaar voor 2023. De heldere tint werd voor een groot deel gekozen omdat het "pure vreugde uitstraalt, experimenteren en zelfexpressie aanmoedigt zonder terughoudendheid,
2024: Peach Fuzz

Een kalmerende, warme en verwelkomende tint die "ons verlangen weerspiegelt om dicht bij de mensen te zijn van wie we houden en de vreugde die we krijgen als we onszelf toestaan om af te stemmen op wie we zijn en gewoon te genieten van een moment van stille tijd alleen".


コメント


bottom of page